Barcelona posa en marxa el concurs de cobertes verdes.
L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el concurs de cobertes verdes, una iniciativa per aconseguir 10 nous terrats verds i difondre els seus beneficis , tant per a la ciutat com per als edificis a on se situïn.
Les cobertes verdes són uns dels elements claus per aconseguir una ciutat més verda i sostenible, tal i com s’estableix en les mesures de govern com Pla del Verd i la Biodiversitat de Barcelona 2020 i el Programa d’Impuls a la Infraestructura Verda Urbana.
S’atorgaran subvencions per a l’execució de 10 cobertes verdes a la ciutat, prioritàriament en edificis d’habitatge, però també altres edificis amb un fort impacte paisatgístic o que puguin generar una millora de caràcter col·lectiu i social.
L’objectiu es transformar cobertes en espais sostenibles que incloguin espais verds, productius, instal·lacions d’energies renovables i captació d’aigua de pluja.
Aquest concurs sorgeix gràcies a la iniciativa del grup de treball “Cobertes Mosaic”, format per organitzacions signants del Compromís Ciutadà per a la Sostenibilitat 2012-2022 (membres de la xarxa Barcelona + Sostenible) que treballen per tirar endavant iniciatives de manera col.laborativa per a fer de Barcelona una ciutat més habitable.
Les cobertes verdes aporten un gran nombre de beneficis a la ciutadania:
Econòmics:
Reducció del consum d’energia: la coberta vegetal permet una reducció de fins al 23% en el consum d’energia per a calefacció i el 75% per a l’aire condicionat.
Incrementa el valor de la propietat: la possibilitat d’estalviar energia (per la generació d’autoconsum) i l’increment de la superfície útil dels immobles arriben fins i tot a incrementar el seu valor en un 20%.
Socials:
Mitigació dels sorolls: permeten una reducció de la reflexió del soroll de 3 dB i un aïllament acústic de fins a 8dB.
Protecció del sistema impermeable: duren fins a tres vegades més, ja que està protegit contra l’exposició als raigs ultraviolats, la pluja i les fluctuacions de temperatura.
Zona d’esplai: milloren la qualitat de vida dels habitants de la ciutat, les fan més útils i agradables per a ser aprofitades a nivell personal, individualment o col·lectiva.
Ambientals:
Millora la qualitat d’aire: redueix la quantitat de CO2 en l’aire i ajuda a contrarestar l’escalfament global.
Redueix l’efecte d’escalfament de les ciutats: reflecteixen gran part de la calor, de manera que genera una reducció de la temperatura en l’entorn. L’ùs de plantes, en emetre humitat, refreden l’aire.
Retenció d’aigua pluja i generació d’energia: en alguns casos permeten reduir la quantitat d’aigua que s’aboca al clavegueram, entre un 70 i un 95% durant l’estiu.
El dia 13 de novembre serà la data límit per a la presentació de propostes en la fase de preselecció (on s’escolliran 50 propostes).
Leave a Reply