» » » Jvjol i el dibuix Exposició: Col·leccions COAC.19

Jvjol i el dibuix Exposició: Col·leccions COAC.19

Jvjol i el dibuix 06 JUN – 07 JUL

El pasat 6 de juny, es va inaugurar al Col·legi d’Arquitectes la dinovena exposició de la sèrie “Col·leccions” de l’Arxiu Històric del COAC. La mostra Jvjol i el dibuix, comissariada per l’arquitecte Roger Subirà, s’emmarca en l’Any Jujol 140 que commemora el naixement de l’arquitecte.

© Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC)

“Aquesta exposició és una petita reflexió sobre els dibuixos de Josep Maria Jujol a través de tres arguments: el dibuix com a eina d’aprenentatge, el dibuix casual o distret i el dibuix com a procés de projecte. Aquesta estructura ens permet mostrar alguns dels dibuixos del nostre fons que normalment no surten a llum pública.

Que Jujol era un dibuixant extraordinàriament dotat és un aspecte que cap dels seus estudiosos passa per alt. Jujol era capaç, per exemple, de dibuixar o pintar amb les dues mans de manera simultània i fer-ho, a més, en un conjunt coherent i unitari. Les seves formes pictòriques, el seu traç, és característic i únic, i és present tant en els seus dibuixos com en les decoracions que omplen la seva obra construïda.

Com si fos un modern “graffiter” i sense cap plantejament aparent, qualsevol superfície pot ser susceptible de rebre l’acció “artística” de Jujol, com qui dibuixa distret de forma automàtica en un paper mentre parla, les seves obres s’omplen de gargots o dibuixos aleatoris. L’arquitectura de Jujol és, en efecte, una obra d’art total on el seu esperit creatiu recorre tots els aspectes i detalls, tant en la seva concepció com també i especialment en la seva execució material. Els edificis de Jujol són llenços on desplegar-hi la seva creativitat incontinent i qualsevol material és a punt per ser esculpit, desgastat, retorçat… i aquesta mateixa actitud és la que aplica als seus dibuixos.

Roger Subirà
Maig 2019

L’exposició s’emmarca en la sèrie “Col·leccions”, que mostra material custodiat per l’Arxiu Històric per tal de donar a conèixer el ric patrimoni documental del Col·legi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.