» » » BARCELONA PENSA: Arquitectura en Transformaciò

BARCELONA PENSA: Arquitectura en Transformaciò

 

web_2bis_3

El dimarts 17 de novembre a les 19.45 h, en el marc de la 2a edició del festival de filosofia Barcelona Pensa, els arquitectes Laura García, Marta Llorente, Joan Maroto i Sílvia Sasot reflexionaran sobre quina relació amb l’espai acompanya les transformacions socials i polítiques que estem vivint. La sessió la moderarà Ester Jordana, investigadora al Departament d’Història de la Filosofia, Estètica i Filosofia de la Cultura de la Universitat de Barcelona.

L’acte es realitza en col·laboració amb la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, i forma part de les més de vint activitats que el Festival de Filosofia Barcelona Pensa duu a terme la setmana del 16 al 21 de novembre de 2015.

Els espais arquitectònics emergeixen històricament i es configuren en funció de certes relacions i formes socials. L’espai no és quelcom passiu on les relacions simplement succeeixen; les formes espacials disposen, vehiculen, possibiliten o dificulten certs tipus de relació. Hi ha una arquitectura de l’escola, del museu, de la universitat, de la presó, de la fàbrica, però també de la casa, de les habitacions… Una arquitectura que pren una determinada forma al segle XIX i que vehicula tot un conjunt de relacions pedagògiques, afectives, estètiques o laborals. Per tant, des d’un punt de vista crític i transformador, cal preguntar-se quina relació amb l’espai acompanyaria les transformacions socials i polítiques que estem vivint. Si el model de família ha canviat, no haurien de canviar les cases? Si les relacions pedagògiques han canviat, no haurien de canviar les escoles? Si les experiències estètiques han canviat, no haurien de canviar els museus? Però més enllà de pensar simplement com donar noves formes espacials a aquestes relacions. No cal preguntar-se si no ha canviat ja la pròpia concepció que tenim d’espai? No és l’espai mateix el que es concep de manera relacional i en transformació? A partir d’aquestes preguntes, convidem a joves arquitectes que reflexionen sobre aquesta transformació i a compartir les seves inquietuds i les seves preguntes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.