» » » Arquinset’21: «Interiorisme»

Arquinset’21: «Interiorisme»

L’interiorisme català, a debat en una nova edició de l’Arquinset’21

La quinzena edició del cicle de conferències Arquinset’21 explorarà el tema de l’interiorisme a Catalunya, des d’un punt de vista historiogràfic i també actual, posant en contraposició i diàleg les realitzacions de l’interiorisme català clàssic i les obres dels interioristes més actuals.

Avui a les 19h al Centre de Documentació del Museu del Disseny Plaça de les Glòries Catalanes, 37-38, tindra lloc la conferència ”La influència de l’arquitectura italiana, anglesa i americana en la configuració de l’arquitectura interior a Catalunya (1950-1970)” a càrrec de Sara Coscarelli, doctora i dissenyadora d’espais, coordinadora del Màster en Disseny d’Espais, professora i investigadora a Eina, que ens parlarà de com van influir altres països en la configuració de l’arquitectura interior a Catalunya.

L’interiorisme és una disciplina que ha tingut una història força particular al nostre país. Per començar, la denominació interiorisme —ja de per si una paraula pròpia catalana—, va néixer al mateix temps en català i castellà. Importada des d’Itàlia els anys cinquanta, es tractava d’una  una determinada manera d’entendre l’espai interior dels habitatges, dels espais comercials i dels espais de treball. Es va anar configurant al voltant d’uns professionals avui convertits en ídols i mites: Federico Correa i Alfonso Milà, Eduard Samsó i Alfred Arribas, o Dani Freixes són algunes de les figures que han construït aquesta particular història, avui molt desconeguda. Amb ells, i centenars d’altres, l’interiorisme adquirí una entitat pròpia, tan important que, quan el Foment de les Arts Decoratives instituí els Premis FAD, anomenà les categories «arquitectura» i «interiorisme», i, des de l’inici, aquests premis han conservat aquest nom.

Estació de metro L9 Barcelona. Garcés, de Seta, Bonet Arquitectes © Adrià Goula

La important tradició de l’interiorisme al nostre país, però, no ha anat acompanyada per un interès de la historiografia del disseny i de l’arquitectura existents. En aquests moments, hi ha disponibles poquíssimes obres de referència, manuals o altres fonts bibliogràfiques sobre el tema, fins al punt que podríem dir que ha estat una disciplina «abandonada» i que, amb el pas del temps, ha anat perdent gran part de les seves obres sense que ningú se’n preocupés.

ARQUIN-FAD, com a associació dedicada a la promoció de la qualitat a l’espai arquitectònic,  interior i exterior, té un gran interès a iniciar aquesta historiografia de l’interiorisme al nostre país. I vol fer-ho amb aquestes xerrades, que intentaran posar en relleu els seus orígens, el seu passat més gloriós, les fases d’experimentacions i aportacions i, finalment, les obres de consolidació de la disciplina ja ben entrat el segle xxi. I volem fer-ho, com sempre, amb una mirada posada en les obres guardonades amb el Premi FAD d’Interiorisme des del 1958 fins a avui.

Les conferències del cicle es gravaran i seran penjades al canal de Youtube d’ARQUIN-FAD.
Mès

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.