» » » Expo CCCB: Ciutats Compartides

Expo CCCB: Ciutats Compartides

posted in: Events | 0

La forma de la ciutat està íntimament relacionada amb la democràcia. Aquesta és la tesi del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, que, des de l’any 2000, reconeix i difon els processos de transformació i millora dels espais públics a Europa.

ciutats-compartides_1

Les ciutats són lluny de ser un paradís idíl·lic. Ara que més de la meitat de la població mundial viu en entorns urbans, les ciutats s’enfronten a algunes amenaces que plantegen seriosos dubtes sobre el seu futur. Europa, que històricament havia generat ciutats exemplars per la seva densitat, escala humana i complexitat, no està exempta d’aquests riscos. El creixement desorbitat, la segregació social i espacial, la desatenció dels marges o la prioritat respecte al vehicle privat són alguns dels problemes que avui fan perillar els ideals d’igualtat i llibertat associats a la ciutat europea des dels seus orígens.

Per sort, però, Europa també ofereix molts casos exemplars de millora dels seus espais públics. Són obres que, sensibles al seu context, posen en valor la dimensió política i social dels espais urbans. Projecten una mirada respectuosa cap al passat i, alhora, ofereixen solucions sostenibles que tenen en compte les generacions futures. Són bones pràctiques que cuiden els límits de la ciutat, sabent que les perifèries són part central de la seva identitat i que el contacte amb la natura, com amb l’aigua, és un bé que cal preservar i integrar a favor de l’interès general. Són propostes que entenen l’espai públic com un lloc per a la igualtat, la redistribució dels recursos i el reconeixement de les minories. Són intervencions que privilegien l’accés per damunt de barreres de tots tipus i que promouen l’apropiació de la ciutat per part dels ciutadans. De Glasgow a Istanbul, de Lisboa a Bucarest, el Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà s’ha convertit en un observatori privilegiat dels problemes i les solucions que en aquests moments caracteritzen les ciutats europees.

 «Ciutats compartides» és l’exposició de les obres que han estat reconegudes com a guanyadores, mencions especials i finalistes a la vuitena edició del certamen.

Un projecte Europeu

Amb el temps, diverses institucions europees s’han unit al projecte, que actualment ja és coorganitzat per The Architecture Foundation (Londres), l’Architekturzentrum Wien (Viena), la Cité de l’Architecture et du Patrimoine (París), el Museum of Finnish Architecture (Hèlsinki), el Deutsches Architekturmuseum (Frankfurt) i el Museum of Architecture and Design (Ljubljana). Així doncs, al llarg de les vuit edicions transcorregudes, el Premi s’ha consolidat institucionalment, fet que ha permès també ampliar-ne l’abast geogràfic. En efecte, en l’edició del 2014, ha rebut 274 projectes de 30 països europeus (enfront dels 81 de 14 països el 2000), amb la qual cosa es va constituir en una finestra de la transformació dels espais públics a Europa i en un termòmetre de les principals preocupacions de les ciutats europees.

La mostra s’inaugura divendres 25 d’abril després de la cerimònia de lliurament del Premi 2014 i es podrà visitar fins el 4 de juny. Entrada lliure. 

http://www.cccb.org/ca/exposicio-ciutats_compartides-46033